Miten haen päivärahaa?

Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä työ- ja elinkeinotoimistoon

TE-toimistoon voi ilmoittautua kuitenkin jo aikaisemmin. Työnhaun voi käynnistää TE-palveluitten sähköisessä asioinnissa omien verkkopankkitunnusten avulla. Työnhaku on pidettävä voimassa TE-toimiston kanssa sovittavalla tavalla.

Täytä ansiopäivärahahakemus työttömyyskassaa varten joko kahdelta tai neljältä ensimmäiseltä työttömyysviikolta taikka kalenterikuukaudelta.

Hae ansiopäivärahaa jälkikäteen neljän kalenteriviikon tai kalenterikuukauden jaksoissa. Ensihakemuksen voit täyttää vähintään kahdelta täydeltä kalenteriviikolta maanantaista sunnuntaihin. Jos lomautuksesi alkaa keskellä viikkoa, täytä hakemus kyseisen viikon loppuun ja lisäksi kahdelta täydeltä kalenteriviikolta. Jos teet hakujaksolla osa-aikatyötä, jossa on kuukausipalkka, hae päivärahaa kalenterikuukaudelta.

Täytä hakemus eAsioinnissa. Voit toimittaa siellä myös tarvittavat liitteet. Päivärahahakemus on mahdollista täyttää myös paperisena, löydät hakulomakkeen ja muut mahdollisesti tarvitsemasi lomakkeet täältä. Täytä hakemus huolellisesti ja liitä mukaan tarvittavat selvitykset. Muista ilmoittaa hakujakson aikana tehdystä työstä, yrittäjyydestä tai opiskelusta. Myös esimerkiksi sairaudesta tai muista sosiaalietuuksista täytyy ilmoittaa hakemuksessa. Päivärahahakemuksen käsittelijä on yhteydessä sinuun, jos hakemukseen tarvitaan muita lisätietoja.

Kurkkaa alta myös videomme eAsioinnin käyttämisestä ja palveluista:

 

Toimita päivärahahakemus työttömyyskassaan hakemusjakson päätyttyä. Päivärahaa on haettava viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta sitä halutaan maksettavan. Voit toimittaa hakemuksen, vaikka kaikkia liitteitä ei vielä olisi saatavilla. Kolmen kuukauden hakuaika koskee myös päivärahan jatkohakemuksia, lapsikorotuksen ja kulukorvauksen hakemista. Jos toimitat hakemuksen postitse, osoite on Teollisuuden työttömyyskassa, PL 116, 00531 Helsinki.

Jäsenmaksujesi täytyy olla ajan tasalla, ennen kuin voimme maksaa päivärahaa. Jos sinulla on jäsenmaksuja maksamatta yli kuuden kuukauden ajalta, emme voi maksaa päivärahaa. Voimme periä puuttuvan jäsenmaksun ensimmäisestä maksettavasta ansiopäivärahasta.

Muista ilmoittaa kassalle muutoksista ilmoittamissasi tiedoissa ja muuttuneista henkilö- ja yhteystiedoistasi.

Päätös ja päivärahan maksaminen

Saat kirjallisen päätöksen, kun ensimmäinen hakemuksesi on käsitelty. Päätöksessä ilmoitetaan yleensä päivärahaoikeuden alkamisesta, päivärahan suuruudesta ja omavastuuajasta. Saat myös maksuilmoituksen, josta löytyy tieto maksun määrästä ja maksupäivästä. Maksuilmoituksen toimitustavan voit valita eAsioinnissa, ilmoituksen voit saada esimerkiksi tekstiviestinä.

Ansiopäivärahahakemusten käsittelytilanteen ja maksuaikataulun voi tarkistaa täältä.

Silloin, kun jatkohakemus on suoraa jatkoa edelliseen hakemukseen, hakemuksessa on vain työtöntä aikaa ja se on neljältä kalenteriviikolta, jatkohakemus maksetaan neljän kalenteriviikon välein. Maksuaikataulua on porrastettu hakemuksen saapumisen mukaisesti.

 Jatkohakemuksen saapumispäivä  Maksupäivä
 Maanantai  Saman viikon tiistai tai keskiviikko
 Tiistai  Saman viikon keskiviikko tai torstai
 Keskiviikko  Saman viikon torstai tai perjantai
 Torstai  Saman viikon perjantai tai seuraavan viikon maanantai
 Perjantai  Seuraavan viikon maanantai tai tiistai