Teollisuuskassan toimet tepsivät kesän hakemusruuhkassa – syksyn tilannetta haastava ennustaa

Ansiopäivärahan saajamäärät kasvoivat kesäkuussa kääntyen hienoiseen laskuun heinäkuussa. Kassan tekemät toimenpiteet ovat olleet onnistuneita, sillä hakemusten käsittelyynottoaika oli vain alle viikon elokuun alussa. Kassassa valmistaudutaan mahdolliseen hakemusmäärän voimakkaaseenkin kasvuun syksyllä.

Ansiopäivärahaa saaneiden jäsenten määrä kasvoi edelleen kesäkuussa mutta kääntyi lievään laskuun heinäkuussa. Kesäkuussa ansiopäivärahan saajia oli vielä yli 24 000, kun taas heinäkuun lukemat painuivat noin 20 000 päivärahan saajaan.

Vuodentakaiseen verrattuna määrät olivat korkeita: vuonna 2019 kesä-heinäkuussa ansiopäivärahan saajia oli kumpanakin kuukautena alle 10 000. Heinäkuun 2020 saajamäärän laskusta huolimatta luvut ovat silti viime vuoteen verrattuna kaksinkertaistuneet.

Teollisuuden työttömyyskassa vastasi koronatilanteen asettamiin haasteisiin nopeasti. Muun muassa uusia etuuskäsittelijöitä ja asiakaspalvelijoita rekrytoitiin, ansiopäivärahan ennakkomaksu otettiin käyttöön kesäkuussa ja etuuskäsittelijöiden työtehtäviä keskitettiin ennen kaikkea hakemusten käsittelyyn, jotta jäsenet saavat päivärahansa niin pian kuin mahdollista.

Kassan toimenpiteet ovatkin onnistuneet, sillä hakemusten käsittelyynottoaika saatiin typistettyä parhaimmillaan jopa alle viikkoon heinäkuussa, kun se vielä kesäkuussa oli keskimäärin noin kolme viikkoa.

Tulevan syksyn tilannetta on kuitenkin haastavaa ennustaa. Koronatilanteen kehittymistä ja sen vaikutuksia mahdollisiin lomautuksiin tai irtisanomisiin sekä uusiin hakemusruuhkiin seurataan kassassa tarkkaan, ja valmistautumista hakemusmäärän kasvuun jatketaan edelleen.

Tarkastele heinäkuun kuukausitilastoja täältä.

Lue myös nämä

Jättikassalle vihreää valoa

Teollisuuden työttömyyskassa, Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa sekä Rakennusalan työttömyyskassa ovat päättäneet aloittaa valmistelut sulautumisesta yhdeksi suurkassaksi. Mikäli sulautuminen etenee suunnitellusti, vielä nimeä vailla oleva uusi...